29.8.08

Estellesiana de Gaspar Jaén i Urban.


He tingut la sort d'aconseguir el darrer poemari publicat pel meu estimat poeta d'Elx Gaspar Jaén i Urban, Estellesiana. Es tracta d'una col·lecció de catorze sonets, amb una data al peu que va des de l'estiu del 79 a la tardor del 91, i revisats i acabats entre el 93 i el 2007. És un espectre de temps indubtablement ample que ens dóna un indici de l'interés de Jaén per la figura i per l'obra del poeta Vicent Andrés Estellés (1924-1993). Els catorze poemes conformen una mena de carta oberta on l'autor va adreçant els seus pensaments al gran poeta, i per on vegem desfilar els diferents temes estellesians, l'amor i la mort enquadrats en una quotidianitat popular, que són un magnífic eco dels versos del poeta de Burjassot, entreverats amb un desig de constatar la trista història d'un gran poeta incrustat en una societat mediocre i semianalfabeta, com la valenciana de final de segle passat. Un cert to apassionat no acaba d'apagar un punt malenconiós que és propi de la poesia de Jaén, especialment a l'hora de fer evocacions de paisatges, o enumeracions caòtiques amb elements que constel·len els seus referents preferits: melons oberts en la calor, gavetes de roba, el món de la palmera i de les festes populars, la meteorologia com a expressió del pas de la vida o dels instants de vida metaforitzats, etc.
Quan vas llegint la col·lecció de sonets vas recordant la poesia d'Estellés i et vas emocionant amb els teus propis records mesclats amb les impressions de l'autor, però també els textos de Jaén tenen el poder de l'autoreferencialitat,

Tots els teus escrits
voldria dins el cant meu d'ara que em retorna
aquells llunyans estius en què et prenia els versos.


Un recorda a Estellés, però també a Jaén i el seu poemari La Festa.
En definitiva ha sigut un goig llegir el poemari de Gaspar, a qui envie salutacions des d'ací.
P.D. El llibre costa d'arreplegar, potser a València i a Alacant el trobeu, però a La Vila, a Benidorm i a Altea no. L'editorial et permet la subscripció (24 euros tres llibres)